PGD IVF

Na het verlies van Eva hebben we vaak nagedacht over een derde kindje. Dat gaat helaas niet meer zomaar dus nu onderzoeken wij wat voor ons het beste traject is.

LANG WACHTEN

Na weken wachten mochten we dan eindelijk langs komen voor ons eerste gesprek in Maastricht voor PGD IVF. Ik had mijzelf al helemaal ingelezen en had al veel verhalen gelezen en gehoord en ook dat dit traject héél lang kon gaan duren. Ik wilde alleen nog even de bevestiging krijgen van een dokter die er echt alle verstand van heeft.

AFWIJKEND GEN

Wij hebben een heel uniek afwijkend gen iets wat nog maar in 100 gevallen is voorgevallen zover bekend en waar nog maar weinig kennis van is. Ik hoopte stiekem op iets van een wonder dat wij toch sneller konden starten of zo echt super stom maar hoop houden is altijd goed dacht ik.

HET GESPREK

Aangekomen in Maasticht wachtend op de professor waar wij een afspraak mee hadden. Daar zaten we dan oog in oog met de brein achter PGD IVF en al binnen 3 minuten had zij door dat wij ons iets meer hadden ingelezen als de meeste mensen die tegen over haar komen te zitten. Al snel vertelde zij ons wat wij al wisten en eigenlijk niet op hoopte werd bevestigd. We moeten minimaal 3 jaar rekenen voordat wij een voor 95% zekerheid kindje zonder LBSL kunnen krijgen en willen we meer ziektes uitsluiten is daar voor een vlokkentest en vruchtwaterpunctie nodig.

DE OPTIES

Okee dacht ik zit hier nu toch en zij zal al mijn vragen kunnen bevestigen. Als ik nou op de natuurlijke weg zwanger wordt is de vlokkentest en vruchtwaterpunctie ook nodig en als het dan negatief is moet je een abortus ondergaan. Maar dat moet ook als we PGD IVF gaan volgen. Nou ja ‘moeten’ klinkt heel verplicht maar er zijn gevallen geweest in het verleden dat door het PGD IVF traject toch kindjes zijn geboren die toch het afwijkende gen hadden waar ze op getest waren. Ja mevrouw dat is een kans van 2 %. Ik vertel haar dat de kans dat je kindje LBSL krijgt 1 op 100.000 is dus dat is ook bijna niks maar is me wel overkomen. Toen kreeg het gesprek een iets andere wending en vertelde ze ons dat ze PGD IVF niet gaat verdedigen en ook niet gaat verkopen ze wil ons alleen vertellen dat ze gewoon heel eerlijk is en dat het traject gewoon niet water dicht is en het ontzettend lang duurt. Ze zei het niet met deze woorden jullie kunnen beter voor een natuurlije zwangerschap gaan maar daar doelde ze wel op.

WAT IS PGD IVF?

We moeten een test ontwikkelen om jullie embryo’s te kunnen testen op LBSL die test ontwikkelen kost 6 tot 9 maanden. Daarna start je met de IVF je gaat na 2 weken de pil slikken stoppen met de pil en vervolgens ga je hormonen spuiten deze moeten worden afgestemd op jou persoonlijk en dit gebeurd meestal niet met de juiste hoeveelheid in keer. Vervolgens gaan wij eitjes ophalen en daar gaan wij embryo’s van maken uiteraard icm met het zaad van de man. Ze vriezen de embryo’s vervolgens meteen in en wachten 5 dagen tot de test zijn werk gedaan heeft en als de embryo’s gezond zijn blijven ze ingevroren en de niet gezonde embryo’s worden weggegooid. Als de terug plaatsing plaats vindt moeten de embryo’s ontdooit worden en dit duurt ook een maand. Dan is er nog 15% kans dat de embryo blijft zitten en zich innesteld. Daarna komt nog de onzekere periode van de vlokkentest en vruchtwaterpunctie.

DE NATUURLIJKE WEG

Als we natuurlijk zwanger worden krijgen we een traject met maatschappelijk werk om de impact te bespreken. Met 12 weken krijg je een vlokkentest en met 15 weken een vruchtwaterpunctie met 17 weken heb je alle uitslagen en is de vraag of het kindje de ziektes bevat of niet. Natuurlijk is een abortus echt het allerlaatste wat je wilt en we hebben deze discussie al met vele gevoerd. Het is voor ons geen discussie punt wij staan er helaas heel anders in. Een ziek kindje ter wereld brengen is in onze ogen niet juist. Bij Eva wisten wij het niet en ik ben héél dankbaar dat ik haar heb mogen leren kennen dat ik haar heb mogen verzorgen en liefde heb mogen geven een haar liefde heb mogen voelen. Als ik nu de keus krijg kies ik ervoor om het niet ter wereld te brengen en dat is omdat ik het echt onmenselijk vind om mijn kindjes te zien lijden aan een ziekte waar je niks voor kan betekenen. Ik vind mijzelf een gemeen mens als ik bewust een ziek kindje ter wereld zou brengen.

HET VERSCHIL

Het verschil tussen PGF IVF en natuurlijk zwanger worden is in principe de abortus máár die kan je dus ook riskeren bij PGD IVF. Wat zou je zelf kiezen als je ons was? Ik denk er nog even verder over na en ga even contact zoeken met het Radboud bij hun gaat eventueel het natuurlijk zwanger worden traject lopen.

Ons besluit zal hoe dan ook moeilijk worden en niet zonder spanning maar wat wij ook kiezen we zullen achter ons besluit staan en er voor gaan en het proberen los te laten wat er allemaal mis kan gaan.

Gepubliceerd door Nikita Timmerman

Mama van drie mooie meisjes waarvan één een engeltje. Mijn kinderen zijn mijn alles. Content creator is mijn creatieve uitlaatklep. Schoonheidsspecialiste is mijn passie. Levensgenieter met een gouden randje. 💛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: